Jak zrobić prostą fotomanipulację w photoshopie

 

W tym tutorialu dowiesz się jak za pomocą programu Adobe Photoshop CS6 zrobić prostą fotomanipulację.

1. Tworzymy nowy dokument o wielkości 3000x2000px. Dodajemy tło w postaci gradientu w kolorze np. 9ec3da i ffffff.

2. Dodajemy zdjęcie z owocami. Pod warstwa z owocami tworzymy nowa warstwe i nazywamy jak cienie. Wybieramy miękki czarny pędzel i malujemy cienie. Klikamy raz i przekształcamy cień przy pomocy narzędzia Free transform (ctrl+T) duplikujemy cień pod drugi owoc. Tworzymy maskę przypinająca do warstwy z owocami i malujemy kolorem czarnym w miejscach gdzie owoc dotyka podłoża następnie zmniejszamy krycie warstwy na 60%.

3. Narzędziem lasso kopiujemy lewą część całego arbuza do nowej warstwy odwracamy ją i ustawiamy po prawej stronie tak aby uzyskać cały arbuz. Następnie pozbywamy się kawałka owocu znadującego się na tej warstwie.

4. Przy pomocy narzędzia lasso z feather ustawionym na 3px tworzymy zaznaczenie tam gdzie chcemy dodać wodę pamiętając o tym aby zachować wewnętrzną część skórki arbuza. Następnie dodajemy maskę.

5. Tworzymy nową warstwę przypinamy ją do warstwy z owocami i kolorem niebieskim pobranym z tła malujem wewnętrzną częśc skóryki arbuza. Tryb mieszania warstwy zmieniamy na kolor.

6. Importujemy wodę. Ustawiamy krycie warstwy na 50% i dostosowujemy wielkość i kąt zdjęcia następnie przechodzimy do narzędzia Warp aby odpowiednio dopasować kształt wody. Otwieramy obiekt inteligentny wody i przy pomocy filtra liqify dostosowujemy końce wody etc. Kopiujemy maskę z warstwy z owocami do warstwy z wodą i ją odwracamy Ctrl+I. Następnie kolorem jasno szarmy i kryciem ustawionym na 30% malujemy po masce tak aby odkryć owoc znajdujący się na drugim planie oraz wewnętrzną częśc skórki arbuza.

7. Na koniec dodajemy nurka. Aby dostosować jego kolor tworzymy nową warstwę przypinamy ją do warstwy z nurkiem i kolorem pobranym z tła zamalowujemy nurka pędzlem miękkim z kryciem 30%.

Zdjęcia i plik końcowy z poradnika można pobrać po zapisaniu się na newsletter.